2024-02-17 21:25:41, szombat
|
|
|
Egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a medvehagyma fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében a benne található allilszulfidoknak köszönhetően.
A tavaszi konyha egyre kedveltebb gyógy- és fűszernövénye, a tisztítókúrákban is sokat használt medvehagyma. Íze és illata leginkább a fokhagymára emlékeztet. C-vitaminban gazdag, kiváló immunerősítő és vérnyomáscsökkentő.
Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és H-vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Népies nevei: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma.
Egész Európában megtalálható évelő növény. Az osztrákok különösen kedvelik, számtalan módon feldolgozzák, hasznosítják. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már láthatók erősen fokhagymaillatú hajtásai, melyek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Nálunk a Mecsekben, Bakonyban, Gerecsében található meg nagy mennyiségben.
A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
Eltartható azonban aprítva sóval összekeverve, olajban, legegyszerűbb azonban kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni egyszeri fogyasztásra kimért mennyiségeket. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek, sötétedik és némi levet ereszt, de még mindig a fagyasztás őrzi meg legjobban hatóanyagának nagy többségét.
A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő. A növények közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú, semmilyen módon nem téveszthető össze az átható illatfelhőt kibocsátó gyöngyvirággal. Ha mégis bizonytalan vagy, akkor zöldségesnél, vagy nagyobb bevásárlóközpontokban biztonságosan beszerezheted.
A medvehagyma gyógyászati felhasználása:
Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: “Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez."
Nagyon sokféle bántalomra használható:
kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatásos,
bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert,
enyhíti a szédülést, fejfájást,
a magas vérnyomást csökkenti,
tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért,
segít női problémák, illetve változó kori panaszok esetén,
vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a végtagok keringését,
használhatod felsőlégúti megbetegedések megelőzésére, vagy a már kialakult hurut súlyosságának csökkentésére,
idült köhögésre is hatásos, mivel oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj,
segítségedre lehet álmatlanságban,
fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat, az artériák elmeszedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat.
Fogyaszd nyersen vajas, vagy zsíros kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve.
Készíts tinktúrát a medvehagyma leveléből.
Vágd a leveleket apróra, tedd üvegbe, öntsd fel 38-40%-os gabonapálinkával, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkával, érleld 14 napon keresztül meleg helyen. Fogyaszd naponta.
Intelmek a medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban!
Enyhe trombocita-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: aljnövényzetében, tisztítókúrákban, összetéveszthető, gabonapálinkával, bélfertőtlenítő, fokhagymaillatú, véralvadásgátló, megbetegedések, előszeretettel, medvehagymáról, leghatékonyabb, álmatlanságban, fogyasztásával, összecsapódást, gyöngyvirággal, elmeszedéséből, beszerezheted, szívzavarokat, felhasználása, biztonságosan, súlyosságának, lefagyasztani, bélrendszerre, csökkentésére, legegyszerűbb, hatóanyagának, fűszernövénye, megelőzésében, mennyiségeket, megelőzésére, kapcsolatban, megtisztítja, megtalálható, segítségedre, arcbőrűeknek, húgyhólyagot, medvehagyma fogyasztása, rákos megbetegedések, benne található, tavaszi konyha, fokhagymára emlékeztet, medvehagyma nevét, barna medvék, föld alól, osztrákok különösen, enyhén savas, nyár közepére, védett területek, természetes hazai, levelek felét, hagyma virágozhat, magok elszórása, Egész Európában, Johann Künzle,
|
|